Pašticada od tune

Kraljica dalmatinske kuhinje, najsjajniji dragulj na kruni, perjanica omiljenih jela iz Dalmacije – sve je to pašticada! Malo zahtjevnije pripreme – za puno gurmanskog užitka.. Može je se pripremiti i od tune.

Za pripremu pašticade u našim se krajevima tradicionalno koristi goveđi but, takozvani frikando, a postoje i verzije s drugim vrstama mesa, te s ribom. 

I dok se u klasičnoj verziji goveđe meso špika, točnije - nabada pancetom, češnjakom i mrkvom, a potom dugo marinira u mješavini vina, vode i kvasine, kod pripreme pašticade od tune postupak je specifičan. Naime, riblji fileti se ne špikaju nego se pirjaju s povrćem i začinima tvoreći zanimljive slatko - kiselkaste okuse.

Potrebni sastojci:

1,5 kg tunjevine
(file tunjevine izrezane na odreske debljine 1 cm)
začin za ribu
(sol, papar, barbarosa začin…)
3 žlice oštrog brašno
1 dl maslinovog ulja
2 kapule
2 mrkve 
5 češnja češnjaka
1 korijen peršina i korijen selena
400 ml umak od rajčice 
½ dl vinske kvasine
½ dl prošeka
aceto balzamoico 
1  dl crnog vina
5 suhih šljiva 
2 žlice kapara
crvena paprika (slatka i ljuta)
chili, sol, papar
mix dalmatinskih začina
ružmarin, bosiljak, 
muškatnog oraha i klinčića, 
lovorov list.

Način pripreme:

Odreske tune operite, osušite, začinite i s jedne strane uvaljajte u brašno. Popržite s obje strane u tavi na zagrijanom maslinovom ulju, tako da prvo popečete pobrašnjenu stranu svakog odreska. Kad su pečeni, odreske izvadite. U tavu s uljem u kojoj se tuna pržila, dodajte kapulu, češnjak, korijen peršina, selena i mrkvu, malo pirjajte zatim zalijte crnim vinom, kvasinom, dodajte kapare, umak od rajčice, sol i papar, po želji možete dodati prošeka i suhih šljiva. Dodajte tunu i kuhati na laganoj vatri u poklopljenoj posudi 40 minuta. Po potrebi dolijte vode. Umak nakon pirjanja propasirajte te kuhajte s odrescima tune još 20 min.

U PDF za printanje






1 komentar:

  1. Thanks for this. I really like what you've posted here and wish you the best of luck with this blog and thanks for sharing. Hoteli u Đakovu

    OdgovoriIzbriši