Francuzi ga zovu morue, norvežani skrei, englezi cod, a znanstveno ime mu je
Gadus morrhua,
klippfisk/clipfish (skandinavski), saltfiskur (islandski), bakalar (hrvatski), a buljol (Karibi)
Riba je s vrlo malo kosti koja živi na sjeveru Atlantika, uz obale Nrveške, Islanda, Grenlanda Kanade i Amerike.
Najpoznatiji je Norveški Artički bakalarkoji se u svojoj odrasloj dobi najviše lovi oko norveškog otočja Lofoten.
Živi na sjeveru, a najviše se jede na jugu i to u Brazilu, ali i Mediteran puno ne zaostaje (posebno Portugal, Španjolska i Italija). Tome je posebno doprinio običaj u kršćanskom dijelu svijeta da se petkom jede riba, a bakalar u sušenom obliku je riba koja može trajati godinama bez da izgubi išta od svoje hranjivosti.
Priprema
Klasična dalmatinska kuhinja poznaje uglavnom dva načina - bakalar na bijelo i bakalar na crveno (brudet), pripremljeno od osušenog bakalara, uz veće ili manje varijacije.Namakanje
Bakalar treba najmanje 24 sata namakati (najbolje 2 – 3 dana) uz dvije/tri izmjene vode prije samog pripremanja.Umjesto namakanja može se “tući bakalar” da omekša s batom za meso.
Treba li bakalar na brzinu omekšati može se zamotati u vlažnu krpu i stavi na paru ili u pećnicu ili da se moči u mlakoj vodi koju mijenjamo čim se ohladi.
Najbolje koristiti vakumirani sušeni bakalar koji treba namakati samo 8 sati.
Kuhanje
Omekšani bakalar se najprije treba skuhati. Stavlja se uvijek u hladnu, posoljenu vodu, nikako u vruću. Vruća voda će ga stisnuti i otvrdnuti.Može se najprije bakalar prije kuhanja očistiti tako da bude manje gorak.. Kuha se toliko dugo dok ne omekša. U principu se kuha 1,5.
Recepti u Dalmaciji od sušenog bakalara:
- Bakalar na brudet (na crveno)
- Bakalar na bijelo (bakalar bianco)
- Bakalar na lešo s krompirima (po novaljsku)
- Bakalar na dalmatinski (po splitski)
- Bakalar na pjenasto by Bob Smith (pašteta)
- Bakalar na šibenski
- Bakalar na brujet s fažolom
- Pašta-fažol na bakalaru
- Bakalar s posuticama na istarski
VAKUMIRANI BAKALAR NE MOČITI VIŠE OD 6 SATI JER ĆE SE RASPASTI.UZ TO JA UMJESTO KAPULE KORISTIM PORILUK
OdgovoriIzbriši