Iz vremena kada su se otočki ribari u potrazi za srdelama sa svojim brodicama zaputili prema morima Mediterana doplovivši tako i do obala Španjolske i Portugala gdje su se susreli i s tamošnjom gastronomijom, potječe legenda da su osim srdela s tog područja pokupili i neke kulinarske ideje i tehnike, kao što je miješanje grahorica i ribe.
Tako dolazimo do već posvuda slavljenog viškog fažola na brujet, kao i pojorskog bronzinića. Tako se taj mali kotlić iz otočkih vinograda i polja očitava kao skup vezanih utjecaja koji su značajno odredili naš i njegov značaj, identitet i obličje, ali ipak samo kao začini znanja i vremena, obogaćujući izvorni kulinarski sklad pojorskog bronzinića idejama i snovima, kako i priliči pripremi svakog dobrog, epohama slaganog i stvaranog jela. Zamršenog i jednostavnog, neobičnog i već davno kušanog, kao i naša zajednička i već probavljena prošlost.
Inače, ime pojorski bronzinić u slobodnom prijevodu znači posudu (bronzinić) u kojoj su viški težaci nosili takav brudet ili neko drugo jelo na rad u polje (poje) , tradicionalno viško jelo, koje je vjerojatno nastalo u davnini i u doticaju s drugim mediteranskim kuhinjama.
Potrebni sastojci:
2 - 3 kg hobotnice
(Razleđena, očišćena i oprana hobotnica ubačena u praznu zagrijanu teču, tako da ona pusti tekučinu zagrijavati je dok sva ta tekučina ne ispari, dodati vodu i kuhati je oko 1 sat)
1 dl maslinovo ulje
2-3 lista lovora
2 velike kapula
(očistiti; usitniti)
1 glavica češnjaka
1 stručak petrusimul
(očistiti; usitniti)
1 mala konzerva pome pelate
1 mala konzerva crvenog fažola
1 mala konzerva bijelog fažola
1 mala konzerva smeđeg fažola
1 mala konzerva slanutka
200 g orza
crvene slatke paprike
sol, papar
mješavina mediteranskih začina
chili, kajenski papar
Način pripreme:
Na šalšu od poma, koju smo pripremili tako da smo prvo na maslinovom ulju šufigali 3 lista lovora, i kada smo lovor makli, šufigajemo kapulu, te kad je kapula postala staklasta, dodajemo češnjak i petrusimul, nakon kratkog šufigavanja dodali smo usitnjene pome pelate, začinimo i dinstamo najmanje 45 min na laganoj vatri uz dodatak vode, dodamo na kolutiće usitnjenu skuhanu hobotnicu.
Poslije hobotnice dodati fažole iz konzerve sa tekučinom, slanutak i prokuhani (30 min) i prociđeni orzo. Doliti vodu u kojem se kuhala hobotnica i te začiniti sa soli, paprikom, paprom, chiliem i lovorom. Kuhati još 15 min.
Nadograđen post za događaj od 14.07.2015
OdgovoriIzbriši