Mišana buzara po Šoltanski na crveno sa zelenom manistron

Gotovo sve prisutno mediteransko jelo zamamnog mirisa i još boljeg okusa ima svoje male tajne.

Buzara

Naime, te riječi nema niti u jednom ozbiljnijem rječniku stranih ni hrvatskih riječi, ali sam ipak otkrio porijeklo te riječi.

To je zapravo posuđenica iz mletačkoga (busara, buzara), a značila je željeznu posudu s ručkom, kotlić, bronzinić u kojem su ribari na barkama pripremali jelo. Zvuči dovoljno uvjerljivo.

Temeljna podjela buzare je na crvenu i bijelu. Pogađate, osnovna razlika je u sadržaju pomidora odnosno, poma koji daje crvenu boju. Također, postoje varijante u koje ide samo luk ili samo češnjak, međutim, najčešće se stavljaju... Sastojci koji su nezaobilazni su maslinovo ulje, češnjak, vino i petrusimul. U nekim kućama i krušne mrvice često se dodaju buzari.

Potrebni sastojci:

1  kg  mušule
(pizdice, pedoče ili dagnje, oprani, očiščeni od pijeska zagrijanu praznu teču i kuhati ih dok se ne otvore)


1  kg  škampi

1  kg  prstaci

1 dl  maslinovo ulje
½  glavice  češnjak
¼ stručka  petrusimul
3 dl   bijelo vino
(nešto iz primorskoga podneblja: žlahtina, malvazija)
papar

Za šalšu:

1 dl  maslinovo ulje
3 lista  lovor
1 velika  kapula
¼ stručka  petrusimula
½  glavice  češnjaka
1 mala konzerva pome pelate
bosiljak, origano
papar, crvena paprika
1 žličica  šećer

½ kg  tjestenina
(zelene uske tagliatelle)

Način pripreme:

Salšu od poma, (koju smo pripremili tako da smo prvo na  maslinovom ulju šufigali 3 lista lovora, i kada smo lovor makli, šufigajemo kapulu, te kad je kapula postala staklasta, dodajemo češnjak i petrusimul.  Nakon kratkog šufigavanja dodali smo usitnjene pome pelate, začinimo i dinstamo najmanje 45 min na laganoj vatri uz dodatak vode, te je maknemo sa strane.

Na maslinovom ulju kratko šufigajemo ćešnjak i petrusimul, dodajemo prstace i kad se otvore dodajemo otvorene mušule bez tekućine i škampe koje smo u posebnoj teči šufigavali s ćešnjakom i petrusimulom.

Dodamo vina i dio tekućine od kuhanih mušula. Miješamo tako da tresmo teču. Na kraju dodamo pripremljenu šalšu da napravi koji kuželj sa školjkama i škampima. U buzaru dodamo zelenu manistru kuhanu al dente i ostavimo malo da stane prije posluživanja

U PDF-u





I na kraju već gotovo prazna teća




Ovo jelo je inače kuhano na brodici, a moji pomagači su








 I na kraju je kruh spremio šjor Duje




Nema komentara:

Objavi komentar