Divlji zec na lovački by Bob alla mediterano

"Pitomi zec" ne postoji! Zec je isključivo divlja životinja, za razliku od kunića koji može biti i divlji i pitomi, a lov na divljeg zeca najveća strast lovaca. Još je veća strast znati pripremiti tu lovačku deliciju. Ovaj recept osim lovačkog štiha ima i onaj mediteranski pun okus mediteranskog podneblja 

Potrebni sastojci:


Divlji zec   1kom   (odlediti, ogulti od kože )

Crno vino 2/3  (za 1. pac)

Kvasina      1/3   (za 1. pac)
Voda         2 dl  (za 1. pac)
Bosiljak,    (za 1. pac, zakuhati u vodi,
Mažuran,      ohlađeno dodati pacu) 
Timjan
                                               
Senf 2 žlice (za 2. pac) 
Aceto balsamico 1 žlica (za 2. pac, dodati u senf)
Ulje        1/2 dl (za 2. pac)

(očistiti, usitniti na komadiće):
Kapula 2-3
Češnjak 1 glavica
Mrkva 20 g
Korijen petrusimula 5 dkg
Korijen selena 5 dkg
Suhe šljive 5-6
Suhe smokve 3-4
Suhe marelice 3-4
Panceta 5 dkg
Komadići pršuta 5 dkg (komadići pršuta oko kosti)

Pome pasate 2 dl
Crno vino 1,2 dl
Pac 1,2 dl
Prošek 1,2 dl 

Bosiljak, Mažuran, Timjan
Kadulja, Lovor, Ružmarin
Klinčići, Muškatni orašćić
Crvena paprika mix (slatka)
Ljuta paprika, Chilli paprika
korica od limuna
korica od naranče
Sol, Papar, 
Mješavina dalmatinskih začina


Način pripreme:


Zeca u komadu staviti u 1. pac najmanje 12 h. Ocjesiti ga, isprati i izrezati na komade. namazati ga sa senfom i potočati ga u ulje i staviti ga da odstoji još 12 h. Komade zeca pržiti u teći sa svake strane i kad su ukvatili boju dizati ih iz ulja. Na ulju šufigati kapulu i češnjak. Komade zeca vratiti u teću te polako dodati usitnjene na komadiće mrkvu, selen, petrusimul, pršut, panceta, šljive, marelica. Zaliti sa pome pelate te dodati vino, prošek i ako je potrebno pac. Dodati sve suhe začine i kuhati najmanje 1 h na laganoj vatri. Kad je meso skoro kuhano, povrće pasirati, a toć sjedinuti pomoću cidaljke. Još kuhati 10 min.

2 komentara:

  1. Ma kakovi Klinčići, Muškatni orašćići,senf i ostale monade naši stari za to nisu nikad ni čuli.

    OdgovoriIzbriši
  2. ZAŠTO NE PRIJE NAREZATI ZECA PA ONDA STAVITI U PAC

    OdgovoriIzbriši