Runovački pivac lešo s domaćom purom

Kad se spoje stihovi gange:

Đavlu dala, svoga pivca mala, rano piva, nebilo ga živa.


i:

Ja san svoju i brija i šiša, kraj komina, di se pura miša.

dobije se ova prvoklasna delicija iz Dalmatinske zagore:




Triba imat: 


1         domaći  pivac
(najbolji je od 3 kg i star 5-6 miseci, očišćeni, raskomadani)

½ kg         purino brašno
(friško samliveno)

2-3 kom mrkva
1 kom kapula
½ kom poriluk
1 kom korijen selena
1 kom korijen prtrusimula
½ stručka list selena i petrusimula
(povrće za juhu)


Priprema: 



Povrće metniti u  ladnu vodu i kuvat. Kad voda zakuva metniti iskomadanog  pivca. Koliko ga triba kuvat ovisi o veličini i starosti pivca. Najbolji je od 5 – 6 miseci. Kad to bude gotovo, odnosno kad pivac omekne, pivca izvaditi, a juhu (što je pušća pivac), ostavit u loncu. U to metniti purino brašno (najbolje iz Gadžine mlinice na Perinuši odma uz Vrljiku). To kuvati na siromašnoj vatri dok se ne zgusne uz neprestano mišanje. Meće se zajedno, pivac i pura, a ti uzmi kliko ti triba, ali ostavi i drugim. Može se izvaditi juhe i prociditi je za juhu koju ćemo dat prije pivca jesti da nepadne pivac teško na drob. U juhu staviti domaću manistru ili njoke od griza.

PDF




P.S.

ovaj originalan recept ne sadrži par tajni, pa ako hoćete doznati komletan recept morate kontaktirati Dotura o' bronzina: Boba Smitha

Nema komentara:

Objavi komentar