Bronzin se sastojao od tri dijela, glavne posude u kojoj se kuhalo, poklopca i čvrste čelične ručke. Ručka je povezivala dvije suprotne strane glavne posude, služila je da se može bronzin objesiti o komaštre dok se u bronzinu kuha hrana, ili da se može objesiti na neko pogodno mjesto u kužini ili te da se može rukom uhvatiti dok se prenosi, bio pun ili prazan. Ova ručka zvala se povrislo. Poklopac je služio da se posuda zatvori, a bio je izrađen od istog materijala kao i posuda.
Nastavak ove priča je razglabanje o ovisnosti. Vrlo teškom obliku, terminalnom, za koju nema lijeka. Tek terapija, dugotrajna, mukotrpna, ali neobično ugodna, zabavna i … legalna.
To je ovisnost o GUŠTANJU. Pokušao sam pronaći precizan opis “gušta”, ali se sve svodi na suhoparnu riječ – uživanje. Ne, ne i NE!
Gušt je daleko više od običnog uživanja u hrani, piću, fešti. Čovjek koji gušta ne razmišlja o količini masnoće koje u sebe unosi, niti o povoljnim utjecajima tanina u vinu, na srce i arterije. On se predaje užitku, prepušta se svim svojim osjetilima dok toća kruv u brujet i zalijeva dobrom čašom domaćeg crnjaka. I ne osjeća ni trunku grižnje savjesti. Jeste li ikad vidjeli tugu u očima Dalmatinca dok mlati tripice? Upravo je to njegova oralna terapija, kruta i tekuća, žlicom i vilicom, a najčešće prstima, i sve u svrhu očuvanja duševnog i fizičkog balansa.
Ja, ka' dotur o' bronzina preporučujem ovaj izuzetan recept
POTREBNI SASTOJCI:
1 omanji buncek
nekoliko suhih rebaraca
1/2 kg fažola
150 g komadići pršuta
150 g komadići pršuta
1 veča kapula
4-5 češ. češnjaka
korijen selena4-5 češ. češnjaka
2 manje mrkve
korijen petrusimula
50 g komadići pršuta
50 g panceta
(napraviti pešt)
1 dl pome pasate
2 oveće kapule
(napraviti pešt)
1 dl pome pasate
2 oveće kapule
150 g panceta
1 kg kiselog kupusa
4 kom kranjska kobasica
2 kom suđuk
200 g orza
1 mala konzerva slanutka
200 g orza
1 mala konzerva slanutka
crvene slatke paprike
crvene ljute paprike
začini, sol, papar, chilli
U bronzin staviti kuhati buncek. Nakon 15 minuta kuhanja staviti namočeni i isprani fažol. Dodati komadiće pršuta. Načiniti pešt od pancete, komadića pršuta, kapule, češnjaka, mrkve, selena i dodati u fažol te pome pasate. Kuhati 45 minuta.
U međuvremenu isrezati kapulu na tanke polukrugove te zažutiti na ulju, dodati pancetu izrezanu na take komadiće te dodati isprani kiseli kupus Začiniti sa crvenom slatkom paprikom i dinstati oko 20 min.
Kuhati u posoljenoj vodi orzo 35 min. kad je kuhan isprati u hladnoj vodi.
Nakon 45 min koliko se kuhao fažol izvaditi buncek te izrezati na komadiće te vratiti da se još kuha s fažolom. Dodati izrezani suđuk Za 15 min dodati kiseli kupus.
Nakon još 15 min dodati skuhani i uhladnoj vodi isprani orzo i izrezanu kranjsku kobasicu.
Kuhati još 15 min, Pri kraju kuhanja dodati konzervu slanutka s tekućinom.
PDF
NAČIN PRIPREME:
U bronzin staviti kuhati buncek. Nakon 15 minuta kuhanja staviti namočeni i isprani fažol. Dodati komadiće pršuta. Načiniti pešt od pancete, komadića pršuta, kapule, češnjaka, mrkve, selena i dodati u fažol te pome pasate. Kuhati 45 minuta.
U međuvremenu isrezati kapulu na tanke polukrugove te zažutiti na ulju, dodati pancetu izrezanu na take komadiće te dodati isprani kiseli kupus Začiniti sa crvenom slatkom paprikom i dinstati oko 20 min.
Kuhati u posoljenoj vodi orzo 35 min. kad je kuhan isprati u hladnoj vodi.
Nakon 45 min koliko se kuhao fažol izvaditi buncek te izrezati na komadiće te vratiti da se još kuha s fažolom. Dodati izrezani suđuk Za 15 min dodati kiseli kupus.
Nakon još 15 min dodati skuhani i uhladnoj vodi isprani orzo i izrezanu kranjsku kobasicu.
Kuhati još 15 min, Pri kraju kuhanja dodati konzervu slanutka s tekućinom.
Nema komentara:
Objavi komentar