Teleći medaljoni by Bob Smith

Teleći medaljoni u umaku od gljiva na pohanom kruhu prekrivenom mekim sirom, autorsko je djelo Boba Smitha. 
Idealna kombinacija na odličnoj prezentaciji. Poslužiti sa prženim krumpirićima ili kroketima od krumpira



Potrebni sastojci:


1 kom telećeg frikando oko 800 g
(vanjski dio telećeg buta)
        senf, začini

30 ml suncokretovog ulja
500 g smeđih šampinjona
2 kom kapule
30 g         maslaca
        ćešnjak u prahu, začini
30 ml konjaka
30 ml maslinovog ulja
1 dl crnog vina 
2 dl pome pasate

2,5 dl povrtne juhe
(1/2 Knor povrtne kocke)
2,5 dl goveđeg temeljca
(1/2 srca podravkinog goveđeg temeljca)

mješavina dalmatnskih začina
Crvena paprika mix (slatka)
Chili, sol, papar,

3 žličice krem juhe u prahu
(Knorova krem juha od šampinjona)
        petrusimul, metvica

10-12 feta      kruha za pohanje
3 kom jaja
½ dl         mlijeka
1 žličica parmezana, začini
1 žlica vrhnja za kuhanje

10-12 kom    gauda sira u fetama


Način pripreme:


Teleći frikando namazati senfom, posuti suhim začinom i na ulju ga peći u komadu. Dignuti ga s vatre i omotati folijom. U međuvremenu u istoj posudi (tavi), pirjati na istom ulju, kapulu narizanu na tanke listiće (polumjesece) i šampinjone kojima smo odrezali stabljiku i izrezali na listiće. pri kraju pirjanja začiniti, dodati maslac pa flambirati sa konjakom. Premjestiti sve u drugu posudu, a u istoj tavi na maslinovom ulju kratko ispeći s obje strane izrezan frikando na oko 08-1 cm. Postupak ponoviti dok sve medaljone ne ispečemo. ispečene medaljone premještamo u posudu s kapulom i gljivama. Protresemo satavimo na vatru i nastavimo pirjati. Zalijemo sa crnim vinom. Dodamo pome pasate, juhu, temeljac i nastavljamo pirjati. Dodamo sve začine. Kad je meso postalo meko dodamo krem juhu od šampinjona otopljenu u malo hladne vode. Na kraju dodamo usitnjeni petrusimul i 2 – 3 lista metvice.

Pohamo kruh u pripremljenoj smjesi za pohanje, višak ulja ostranimo s kuhinjskim papirom. Prekrijemo ga sa fetom sira. Medaljon posložimo po pohanom kruhu i zalijemo sa umakom od gljiva. Poslužimo s prženim krumpirićima ili kroketima od krumpira.

U PDF:


1 komentar: