Brzi burek od sira sa gotovim korama

 Pita od sira - sirnica


Koliko se god regija svađala oko toga, burek je ipak samo jelo od vučenog tijesta punjeno raznoraznim sastojcima

Često se u našim krajevima za nadjev koristi meso, što se u susjednoj BiH smatra jedinim ispravnim nositeljem ovog naziva - ako se pita puni sirom, onda je sirnica, zeljem - zeljanica, krumpirom - krumpiruša... Pa ako u Sarajevu ili Zenici naivno naručite burek s mesom ili sirom, riskirate da vas prodavač/ica upozori kako kod njih postoji samo jedan burek, a taj ne može biti ni sa sirom, ni s kivijem ni kurkumom, nego isključivo s mesom. I ljudi su tamo dosta osjetljivi na to, što je njihovo apsolutno pravo.

No, tu nastaje problem, jer burek nije bosanskohercegovačko jelo, nego potiče iz srednje Azije, a za njegovo se stvaranje „okrivljuju“ Turci. Burek kod njih dolazi u više varijanti, a kroz stoljeća se širio i modificirao u velikom broju zemalja, Italiji, Litvi, Poljskoj... I koliko zemalja – toliko recepata i punjenja, kao i imena. I zato se u Hrvatskoj, u tadašnjoj SFRJ, već preko pedeset godina jede par vrsta bureka, od kojih su najpopularniji oni s mesom, sirom i jabukama. Dakle, jelo sa svojim imenom i prezimenom, debljeg tijesta i ponekad s dodatkom svinjetine, dakle, slično, ali ipak drugačije od onog koje se radi u susjedstvu.


Potrebni sastojci:

500 g gotovih kora (za pite i savijače)

600 g svježeg kravljeg

150 ml vrhnja za sir

2 jaja

sol

250 ml mineralne vode

100 ml ulja

2 žličica soli

Način pripreme:

Za pripremu nadjeva izmiješajte sir, vrhnje, jaja i malo soli.  Ovako spremljen nadjev odložiti sa strane dok kore ne pripreme. 

Od ukupne količine kora, odvojiti 2 cijele kore. Okruglu tepsiju namazati uljem i tepsiju obložiti jednom pa drugom korom, tako da krajevi kora izlaze van tepsije i svaki namočiti suspenzijom ulja i mineralne vode i soli. 

Po ravno posloženim korama posložiti dvije zgužvane kore. Namočiti s 2 – 3 žlice suspenzije. Sada dodati malu količinu sira, pa preko sira dodati iscjepkane i zgužvane kore. 

Redati tako naizmjenično dok se i kore i nadjev ne potroši, s tim da se kore najprije namoće suspenzijom. Zadnji sloj treba biti od sira. Poklopiti sa dvije cijele kore i sa ostatkom krajeva koje izlaze van tepsije.

Sa čačkalicom probosti burek na nekoliko mjesta.

Burek peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 210o C, 40 min.

Kada je pečen, ostaviti ga u tepsiji 10 min da se hladi  te ga poslije prebaciti na nekoj tacnu ili dasku. Prilikom prebacivanja burek treba tako prebaciti da gornji dio bureka sada bude odozdo.






I još u PDF

I na kraju YouTube video klip






 




                        



Nema komentara:

Objavi komentar