Dolće Garbo by Bob

Dolće garbo tradicionalno je splitsko jelo. Iako nije poznato i razvikano poput pašticade, dostojan je predstavnik dalmatinske gastronomske baštine, koja uvelike počiva na venecijanskim utjecajima.

U ovom kultnom slatko-kiselkastom jelu talijanskih korijena  uživa se u čitavoj Dalmaciji, pa su razumljive i brojne varijacije u njegovoj pripremi. 

Osnova su janjeće iznutrice i to jetrica oli ti ga crna đigerica, pluća oli bila đigerica i srce.



Potrebni sastojci:


1 kom       Janjeće iznutrice
(janjeća jetrica, srca i pluća, očistiti od jednjaka, dušnika i žilica, narezati na komadiće)

1 kom mrkva
30 g panceta
3 češnja ćešnjak
20 g korijen selena
5 kom suhe šljive
(očistiti, usitniti u pešt)

50 dkg kapula
50 g panceta
1 kom mrkva

½ dl maslinovo ulje
1,5  dl pome passate
1 dl domaći prošek
1 dl crnog vina
1 žlica kvasine

crvena paprika (slatka i ljuta), chili
mediteranski začini, lovor
sol, papar,
½ stručka petrusimul, metvica


Način pripreme:



Janjeće iznutrice operite i izrežite na sitne komadić. U bronzin stavite narezanu kapulu i 1 dcl ulja, posolite i ostavite neka se kapula dobro šufiga (dok ne bude staklasta). Na kapulu stavimo isjeckane iznutrice, na komadiće narezanu pancetu i mrkvu dok se svi sastojci dobro ne prodinstaju. Kad sve ostane bez tekućine dodajte prošek, vino, kvasinu, pome pasate i pešt od češnjaka, pancete, petrusimula, mrkve,korijena selena i sukih šljiva. Neka se dinsta dok voda ne izvrije. Dolite tekućinu i prema ukusau začinite. Još jedan put sve skupa dobro promišajte i ostavite lagano kuhati još pola ure. Na kraju popaprite i posolite, te dodajte na sitno nasjeckani petrusimul i metvicu. Zakuhajte sve skupa još 5 – 10 minuta i toplo servirajte uz zelenu puru.

Spremano u bronzinu na Zenti




Sa svim mogućim potrebštinama i sa kvalitetnom pripremom


U bronzin stavite narezanu kapulu i 1 dcl ulja, posolite i ostavite neka se kapula dobro šufiga



A onda redon




Skoro gotovo


I gotovo



A sada u PDF


I još slika. 
Prije utakmice s Danskom kod Čule u Kljacim.

Ostalo pola janjca


























Nema komentara:

Objavi komentar