Dolće garbo tradicionalno je splitsko jelo. Iako nije poznato i razvikano poput pašticade, dostojan je predstavnik dalmatinske gastronomske baštine, koja uvelike počiva na venecijanskim utjecajima.
U ovom kultnom slatko-kiselkastom jelu talijanskih korijena uživa se u čitavoj Dalmaciji, pa su razumljive i brojne varijacije u njegovoj pripremi.
Osnova su janjeće iznutrice i to jetrica oli ti ga crna đigerica, pluća oli bila đigerica i srce.
1 kom Janjeće iznutrice
(janjeća jetrica, srca i pluća, očistiti od jednjaka, dušnika i žilica, narezati na komadiće)
1 kom mrkva
30 g panceta
3 češnja ćešnjak
20 g korijen selena
5 kom suhe šljive
(očistiti, usitniti u pešt)
50 dkg kapula
50 g panceta
1 kom mrkva
½ dl maslinovo ulje
1,5 dl pome passate
1 dl domaći prošek
1 dl crnog vina
1 žlica kvasine
crvena paprika (slatka i ljuta), chili
mediteranski začini, lovor
sol, papar,
½ stručka petrusimul, metvica
Janjeće iznutrice operite i izrežite na sitne komadić. U bronzin stavite narezanu kapulu i 1 dcl ulja, posolite i ostavite neka se kapula dobro šufiga (dok ne bude staklasta). Na kapulu stavimo isjeckane iznutrice, na komadiće narezanu pancetu i mrkvu dok se svi sastojci dobro ne prodinstaju. Kad sve ostane bez tekućine dodajte prošek, vino, kvasinu, pome pasate i pešt od češnjaka, pancete, petrusimula, mrkve,korijena selena i sukih šljiva. Neka se dinsta dok voda ne izvrije. Dolite tekućinu i prema ukusau začinite. Još jedan put sve skupa dobro promišajte i ostavite lagano kuhati još pola ure. Na kraju popaprite i posolite, te dodajte na sitno nasjeckani petrusimul i metvicu. Zakuhajte sve skupa još 5 – 10 minuta i toplo servirajte uz zelenu puru.
Spremano u bronzinu na Zenti
U ovom kultnom slatko-kiselkastom jelu talijanskih korijena uživa se u čitavoj Dalmaciji, pa su razumljive i brojne varijacije u njegovoj pripremi.
Osnova su janjeće iznutrice i to jetrica oli ti ga crna đigerica, pluća oli bila đigerica i srce.
Potrebni sastojci:
1 kom Janjeće iznutrice
(janjeća jetrica, srca i pluća, očistiti od jednjaka, dušnika i žilica, narezati na komadiće)
1 kom mrkva
30 g panceta
3 češnja ćešnjak
20 g korijen selena
5 kom suhe šljive
(očistiti, usitniti u pešt)
50 dkg kapula
50 g panceta
1 kom mrkva
½ dl maslinovo ulje
1,5 dl pome passate
1 dl domaći prošek
1 dl crnog vina
1 žlica kvasine
crvena paprika (slatka i ljuta), chili
mediteranski začini, lovor
sol, papar,
½ stručka petrusimul, metvica
Način pripreme:
Janjeće iznutrice operite i izrežite na sitne komadić. U bronzin stavite narezanu kapulu i 1 dcl ulja, posolite i ostavite neka se kapula dobro šufiga (dok ne bude staklasta). Na kapulu stavimo isjeckane iznutrice, na komadiće narezanu pancetu i mrkvu dok se svi sastojci dobro ne prodinstaju. Kad sve ostane bez tekućine dodajte prošek, vino, kvasinu, pome pasate i pešt od češnjaka, pancete, petrusimula, mrkve,korijena selena i sukih šljiva. Neka se dinsta dok voda ne izvrije. Dolite tekućinu i prema ukusau začinite. Još jedan put sve skupa dobro promišajte i ostavite lagano kuhati još pola ure. Na kraju popaprite i posolite, te dodajte na sitno nasjeckani petrusimul i metvicu. Zakuhajte sve skupa još 5 – 10 minuta i toplo servirajte uz zelenu puru.
Spremano u bronzinu na Zenti
Sa svim mogućim potrebštinama i sa kvalitetnom pripremom
U bronzin stavite narezanu kapulu i 1 dcl ulja, posolite i ostavite neka se kapula dobro šufiga
A onda redon
Skoro gotovo
I gotovo
A sada u PDF
I još slika.
Prije utakmice s Danskom kod Čule u Kljacim.
Ostalo pola janjca
Prije utakmice s Danskom kod Čule u Kljacim.
Ostalo pola janjca
Nema komentara:
Objavi komentar