Teleći rižot by Bob Smith

Rižot je, posebno onaj od mesa, vrlo popularno jelo, a zapažljivo je prisutan na jelovnicima koji nude marende. Ma kako se činilo jednostavno spraviti prihvatljiv rižoto, zamke koje se kriju, ne samo u izboru riže i namirnica, često dovode do sasvim osrednjeg rezultata. 
Riža treba biti al dente, nikako ne prekuhana, okus i miris moraju biti dovedeni skoro do savršenstva, a vrijeme dovršetka i posluživanja u potpunosti usklađeno sa spomenutim zahtjevima.  
To je jedno od onih jela nad kojim treba bdjeti i ne dizati, od trenutka kada riža uđe u teću, pogled s njega. 
Upitate li  kuhara Talijana koji je rižoto kralj svih rižota svaki će spremno odgovoriti kako je to upravo onaj pripremljen od  telećeg mesa.

Kuha se u crnoj teći (kao i brudet) na vatri (ako ste vani) ili na špaheru



Potrebni sastojci:


50  dag telećeg mesa
(najbolje od mišića, plećke...usitnjeno na komadiće zalogaja)
1-2 kom kapula
50 ml suncokretovog ulja
2 žlice maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
1 mrkva
30 g + 30 g korijen selena i petrusimula
(ustnuti u blenderu u pešt)
1 dl bijelo vino
1 dl pome pasate
Crvena paprika mix (slatka)
sol, papar, lovor
mješavina dalmatnskih začina 
50 dag Arborio riže
1 l jušni temeljac
(napravljen od telećih kostiju)
1 žlica ribanog parmezana
½ stručka petrusimul
2,3 lista bosiljka i metvice
25 g maslaca

Način pripreme:



Na sitno isjeckanu kapulu dobro šufigavat na suncokretovom ulju, uz dodatak prstohvata soli. Kad je kapula uvenila i postala staklasta dodati malo maslinovog ulja i  na komadiće izrezano teleće mesa. Meso pirjati 10 min, te dodati pešt od češnjaka, mrkve korijena petrusimula i selena. Nastaviti pirjati pa dodati vino, pome pasate, začine. Nastaviti kuhati dok ne izvrije tekučina. Dodati rižu, promiješati i postepeno dodavati južni temeljac. Treba paziti da uvijek ima dovoljno tekućine. Pri kraju kuhanja, kada je riža skoro gotova dodati parmezan, promiješati i dodati usitnjeni bosiljak, petrusimul i  metvicu. Treba ostati dovoljno jušno da rižot ne bi bio suh. Na kraju dodati maslac,  promiješati i ostaviti par minuta da ostane na miru prije posluživanja.

U PDF formatu






Nema komentara:

Objavi komentar